Inverness McKenzie

BUSINESS OWNER

„We have no regrets! After using your product my business skyrocketed! I made back the purchase price in just 48 hours! I couldn’t have asked for more than this.”

*** it-2 s. 796 ak. 12-s. 797 ak. 3 Struś ***
Jak się uważa, pierwsza z tych hebrajskich nazw znaczy „córka chciwca” lub „córka jałowego gruntu”; do strusia pasują oba te określenia. Druga nazwa, prawdopodobnie oznaczająca „przenikliwie krzyczącego ptaka”, także trafnie opisuje strusia, którego „ochrypły, rozdzierający głos przypomina porykiwanie lwa” (The Smithsonian Series, 1944, t. 9, s. 105; por. Mi 1:8).
Struś (Struthio camelus) jest największym żyjącym na świecie ptakiem. Jego wzrost mierzony do czubka głowy może przekroczyć 2 m, a waga 140 kg. Głowę ma stosunkowo małą, płaską z bardzo dużymi oczami, szyję gibką, metrowej długości, nogi silne, pozbawione piór, podobnie zresztą jak głowa i szyja. Natomiast tułów strusia jest bujnie upierzony — długie, miękkie pióra skrzydeł i ogona były cenione już w starożytności. U samca są one lśniące, czarne i białe, u samicy szarobure. Struś wyróżnia się spośród innych ptaków tym, że posiada zaledwie po dwa palce u stóp — jeden wyposażony w duży pazur, który w razie zagrożenia stanowi niebezpieczną broń. Zazwyczaj jednak dzięki swemu wzrostowi i doskonałemu wzrokowi struś z daleka dostrzega wrogów i przezornie się oddala.
Chociaż struś żywi się głównie roślinnością, nie gardzi też wężami, jaszczurkami, a nawet małymi ptakami. Według Prawa Mojżeszowego był nieczysty ceremonialnie (Kpł 11:13, 16; Pwt 14:12, 15). W przeszłości nazywano go „wielbłądzim ptakiem”, gdyż potrafi długo wytrzymać bez wody i dlatego dobrze się czuje na terenach pustynnych. W Biblii razem z szakalami i innymi tego rodzaju stworzeniami jest symbolem życia pustynnego (Iz 43:20) i pojawia się w zapowiedzi spustoszenia Edomu oraz Babilonu (Iz 13:21; 34:13; Jer 50:39). Kiedy wzgardzony i opuszczony Hiob siedział w popiele i użalał się nad swą niedolą, nazwał się ‛bratem szakali’ i „towarzyszem dla córek strusia” (Hi 30:29).
Przeciwstawiony bocianowi. Później sam Jehowa Bóg skierował uwagę Hioba na strusia i pewne jego wyjątkowe cechy (Hi 39:13-18). W przeciwieństwie do wysoko latających, majestatycznie kołujących bocianów o szerokich, silnych skrzydłach, struś w ogóle nie lata; jego skrzydła nie są w stanie unieść takiego ciężaru, a płaski mostek jest pozbawiony tzw. grzebienia, do którego u ptaków latających są przyczepione mięśnie skrzydeł. W dodatku pióra strusia, choć piękne, nie mają mikroskopijnych haczyków, które u innych ptaków łączą ze sobą poszczególne elementy, dzięki czemu pióra stawiają opór powietrzu i umożliwiają latanie (Hi 39:13).
Poza tym w odróżnieniu od bociana, budującego wielkie, solidne gniazda wysoko na drzewach (Ps 104:17), budynkach lub skałach, struś wygrzebuje w piasku płytkie zagłębienie otoczone niewielkim nasypem. I właśnie tam składa jaja; każde z nich waży ok. 1,5 kg, a może ich być sporo, gdyż struś jest poligamistą (czym także różni się od bociana, słynącego z wierności jednej partnerce) i do gniazda przyprowadza niekiedy dwie albo trzy samice. Nocą jaja wysiaduje samiec, a w dzień samica, której jednak zdarza się opuszczać gniazdo, gdy mocno przygrzewa słońce. W takich chwilach jaja, choć mają bardzo twarde skorupki, mogą zostać zniszczone albo też wyniesione przez zwierzę bądź człowieka (Hi 39:14, 15).

Categories: Uncategorized

0 thoughts on “hkhykh”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Uncategorized

hkghkgk

Inverness McKenzie BUSINESS OWNER „We have no regrets! After using your product my business skyrocketed! I made back the purchase price in just 48 hours! I couldn’t have asked for more than this.”

Uncategorized

vfghfgjfjgfjgf

Inverness McKenzie BUSINESS OWNER „We have no regrets! After using your product my business skyrocketed! I made back the purchase price in just 48 hours! I couldn’t have asked for more than this.”